Fabrike ne rade, a na izvozu oružja zaradili više od 200 miliona KM

Bez autora
Aug 04 2011

U fabrikama koje se bave proizvodnjom oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene tvrde da je namjenska industrija BiH u kolapsu, ali prema pokazateljima o izvozu i uvozu ovih proizvoda, ne bi trebalo da bude tako. Tokom 2009. godine, uz saglasnost ministarstava inostranih poslova, bezbjednosti, odbrane, civilnih poslova i Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je ukupno 374 dozvole za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme. Vrijednost ove robe, na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, iznosila je 91.821.646 evra ili 200 miliona KM. Ovi podaci iz izvještaja o izdatim i realizovanim dozvolama za izvoz naoružanja i opreme za 2008. i 2009. godinu, koji bi trebalo da se nađu pred poslanicima Parlamenta BiH na idućoj sjednici, dovoljno govore da bi namjenska industrija u BiH trebalo da cvjeta.

Fabrike ne rade, a na izvozu oružja zaradili više od 200 miliona KMU fabrikama koje se bave proizvodnjom oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene tvrde da je namjenska industrija BiH u kolapsu, ali prema pokazateljima o izvozu i uvozu ovih proizvoda, ne bi trebalo da bude tako.

Tokom 2009. godine, uz saglasnost ministarstava inostranih poslova, bezbjednosti, odbrane, civilnih poslova i Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je ukupno 374 dozvole za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme.

Vrijednost ove robe, na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, iznosila je 91.821.646 evra ili 200 miliona KM.

Ovi podaci iz izvještaja o izdatim i realizovanim dozvolama za izvoz naoružanja i opreme za 2008. i 2009. godinu, koji bi trebalo da se nađu pred poslanicima Parlamenta BiH na idućoj sjednici, dovoljno govore da bi namjenska industrija u BiH trebalo da cvjeta.

- Vrijednost izvezenog oružja na osnovu 146 izdatih dozvola u 44 zemlje iznosila je 47.094.389 evra - navode u Ministarstvu spoljne trgovine napominjući da uvid u realizaciju izdatih dozvola nije moguće realno sagledati i prikazati, sve do trenutka isticanja roka izdatih dozvola. Dodaju da se dozvole izdaju na period od godine.

Oružje i vojna oprema iz BiH, pored susjednih zemalja, izvozile su se, između ostalih, u Avganistan, Albaniju, Austriju, Bangladeš, Belgiju, Bugarsku, Čile, Dansku, Egipat, Ekvador, Jordan, Irak, Jemen, Libiju, Litvaniju, Maleziju, Moldaviju, Pakistan, Svazilend, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku, Tajland, Ukrajinu....

Više od 80 odsto ukupno izdatih dozvola za izvoz odnosilo se na Srbiju, SAD, Švajcarsku, Tursku, Njemačku, Jordan, Egipat, Jemen i Veliku Britaniju čija je vrijednost 38.839.865 evra.

- Odbijena su dva zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz oružja i vojne opreme u Izrael i to zbog primjene kodeksa ponašanja EU za izvoz - navodi se u izvještaju Ministarstva spoljne trgovine.

Ovo ministarstvo izdalo je i 143 dozvole za uvoz oružja iz 24 zemlje, a vrijednost profaktura iznosila je 11.197.606 evra.

Kada je riječ o proizvodima dvojne namjene, BiH je izvezla robe u vrijednosti od 20.320.242 evra i izdala 33 dozvole za izvoz u deset zemalja.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH na posljednjoj sjednici krajem jula konstatovala je da institucije i agencije zadužene za bezbjednost i odbranu u BiH u prošlogodišnjim izvještajima o svom poslovanju nisu ponudile odgovore na pitanja o izvozu i uništavanju viška naoružanja.

Komisija je imala najviše primjedbi na uništavanje viška naoružanja, jer ni u Ministarstvu odbrane nisu imali odgovore da li je višak završavao u zemljama koje su pod embargom Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić kazala je da postoji mnogo nejasnoća kada se radi o uništavanju oružja koje je i istraživala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Predsjedništvo BiH je sredinom marta, na osnovu upozorenja Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i informacija iz diplomatskih izvora o postojanju indicija o izvozu naoružanja iz BiH suprotno rezolucijama UN i drugim međunarodnim odredbama, donijelo Odluku o obustavljanju izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH.

U Odluci je Predsjedništvo naložilo Ministarstvu spoljne trgovine da odmah obustavi izdavanje dozvola za izvoz.

Predsjedništvo je tada zadužilo Savjet ministara da se u roku od 60 dana sačini novi pravilnik kojim će biti utvrđeni kriterijumi za izdavanje dozvola za unutrašnji i vanjski promet naoružanjem. Izvoz je ponovo odobren krajem maja.

Dozvole u 2008.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Parlamentu je dostavilo na usvajanje i izvještaj o realizovanim dozvolama za promet oružja za 2008. godinu u kome se navodi da su u toj godini izdali 382 dozvole čija je ukupna vrijednost na osnovu profaktura iznosila 81.777.611 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik